Javni poziv za dodjelu sredstava za sanaciju ratom oštećenih/porušenih stambenih jedinica na području Distrikta

4.3.2022. Šefica Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Ljubica Ilić danas je na konferenciji za novinare kazala da će Odjeljenje u ponedjeljak, 7. 3. 2022. godine objaviti javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu sredstava u Programu stambenog zbrinjavanja sanacija/rekonstrukcija ratom oštećenih/porušenih stambenih jedinica na području Distrikta.

Image for news

Ona je naglasila da je za ove namjene u 2022. godini izdvojeno ukupno 258.838,00 KM.

„Maksimalan iznos sredstava koji se može dodijeliti po jednom korisniku je 27.000,00 KM što opet zavisi od stepena oštećenosti stambene jedinice. Također, broj stambenih jedinica koji će biti obnovljen u ovom javnom pozivu zavisit će od stepena oštećenosti stambenih jedinica. Opći uslovi koji su obavezni su da korisnik, odnosno aplikant ima u vlasništvu stambenu jedinicu koja je postojala prije 1. 5. 1992. godine, a koja usljed oštećenja u ratu, ne zadovoljava minimalne stambene uslove koji su propisani standardima. Još jedan opći kriterij je da podnosilac zahtjeva kao i članovi njegovog domaćinstva nisu evidentirani u službenim bazama Odjeljenja kao korisnici donacija kao i u službenim bazama boračko-invalidske zaštite“, kazala je Ilić.

Ona je istakla da aplikant ne može imati u vlasništvu drugu stambenu jedinicu koja je uslovna za stanovanje.

„Također, aplikant je potrebno da podnese prijavu zajedno s odgovarajućim dokumentima, odnosno da popuni prijavni obrazac, ovjeri izjave koje se nalaze uz prijavni obrazac i sakupi potrebnu dokumentaciju koja je propisana pravilnikom o načinu dodjele sredstava u Programu stambenog zbrinjavanja“, izjavila je Ilić.

Javni poziv će biti otvoren 15 dana, od 7. 3. do 22. 3. 2022. godine. Prijave je potrebno dostaviti u zatvorenoj koverti u zgradi Vlade Brčko distrikta BiH na šalter broj 9 svakim radnim danom.

Javni poziv na ovom linku http://roisp.bdcentral.net/content/DownloadAttachment/?id=4c3c6501-2083-477c-b0fe-c194055fac8d&langTag=bs

Prijava i izjava podnositelja zahtjeva na ovom linku http://rlisp.bdcentral.net/Content/Read/Obrasci?lang=bs